(Foto: Monitorul de Prahova)
Cavouri comune
In Ploiesti sunt doar 94 de adaposturi speciale de protectie civila, amenajate la subsolul blocurilor, dintre acestea doar 76 fiind dotate cu instalatie de hidro-ventilare si usi metalice etanse. Restul reprezinta, practic, doar niste cavouri comune. La acestea se mai adauga 24 de daposturi aflate la institutii publice si inca 2.100 adaposturi familiale.
Ion Stroilescu, reprezentantul Serviciului de Protectie Civila din cadrul Primariei Ploiesti sustine ca in cazul in care ar fi nevoie de ele, aceste adaposturi sunt pregatite. „Din 2000, in aceste adaposturi au fost facute igienizari. Acum, insa exista o alta problema. Desi sunt gestionate de Consiliul Local Ploiesti, adaposturile sunt in grija asociatiilor de proprietari.
La inceput avem doar noi cheie, dar dat fiind faptul ca retele de utilitati sunt ale blocului, am gasit de multe ori lacatul spart”, a declarat Stroilescu. Potrivit sefului biroului de comunicare al Primariei Ploiesti, Alina Istratescu, „adaposturile au fost modernizate, starea lor fiind verificata anual”.
Adaposturi doar pe hartie
In principiu, toate cladirile de peste patru etaje facute dupa 1990 au primit autorizatie de constructie doar daca au avut in plan si un adapost anti-aerian. Dar sunt multe cladiri construite in perioada comunista, cand, pentru a se face economie la materialele de constructie, aceste adaposturi nu reprezentau o necesitate. Totusi, cele existente se dovedesc a fi insuficiente.
Este cazul cartierului Bariera Bucuresti, unde, cei peste 20.000 de locuitori, ar trebui sa incapa in trei adaposturi avand o suprafata de 300 mp fiecare. Nici macar acestea nu corespund normelor de siguranta in caz de atac aerian. Astfel, in adapostul de la subsolu