foto: Evz
Dupa ce a trecut de parlament, pe 6 martie, legea (initiata de parlamentarul PD Cezar Preda) asteapta acum sa fie promulgata de presedinte. Reprezentantii asociatiilor de proprietari spun ca legea aduce cateva imbunatatiri, dar ca ar fi mult loc de mai bine.
Principala modificare, aplaudata de administratori, vizeaza responsabilizarea locatarilor in intretinerea imobilului si amendarea acestora, daca nu vor sa-si repare fatadele, instalatiile interioare sau daca neglijeaza izolarea termica si consolidarea cladirii.
Daca va fi bine aplicata de autoritati, aceasta prevedere are sanse sa schimbe mentalitatea romanilor care, desi au devenit proprietari, inca mai asteapta ca primaria sa vina sa le repare casele.
2 lei in plus la intretinere
Ocupati cu serviciul, majoritatea locatarilor prefera sa lase soarta blocului pe seama altora si sa considere ca responsabilitatea lor incepe si se termina la usa propriului apartament.
Combinatia dintre individualism si mentalitatea comunista, conform careia statul ar trebui sa se ocupe de partile comune ale blocului, a transformat cartierele romanesti in aglomerari de blocuri mizere, cenusii, cu fatade cazute, mari consumatoare de energie din cauza neizolarii termice sau in pericol de a se prabusi din cauza lipsei de bani pentru consolidare.
Noua lege a asociatiilor obliga proprietarii sa-si constituie un fond anual de reparatii si instituie amenzi cuprinse intre 500 si 3.000 de lei, pe care primarii sau Inspectia de Stat in Constructii trebuie sa le aplice acelor proprietari care nu-si intretin blocurile.
"Este cea mai buna masura care se putea lua. Sunt multe blocuri care stau dezastruos la capitolul asta, si daca le propui oamenilor sa stranga bani pentru reparatii se lamenteaza ca nu au. Dar ii vezi la tuici in fata blocului", comenteaza a