Sub presiunea vanzarilor puternice de valuta si a necesarului de lei, euro a scazut din nou fata de moneda nationala.
Euro a coborat ieri la Bucuresti la cel mai scazut nivel inregistrat din decembrie 2002, dupa ce jucatorii - atat locali, cat si straini - au dat in piata ordine agresive de cumparare de lei.
BNR a calculat un curs de 3,3477 lei pentru un euro, cel mai mic publicat de la inceputul lui decembrie 2002. Numai de la inceputul lunii martie euro a coborat la cursul oficial cu peste 1,3%.
Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat chiar mai jos: euro a atins un minim al ultimilor patru ani de 3,3270/3,3320 lei, cu aproape 0,8% sub nivelul la care incepuse ziua.
Analistii chestionati de ZF spun ca miscarea agresiva de ieri a fost determinata de doi factori: o miscare la nivel regional a investitorilor speculatori, determinata de publicarea unor date privind coroana slovaca, iar pe de alta parte cresterea abrupta a dobanzilor pe termen scurt la leu.
Pe piata monetara dobanzile au urcat ieri la peste 20% pe an (niveluri care erau intalnite la inceputul lui 2005), pe fondul scaderii puternice a lichiditatilor.
"Cred ca este putin probabil sa vedem o continuare a aprecierii leului in zilele urmatoare. Orice corectie insa va trebui sa strapunga in sens invers acum doua nivele de rezistenta situate in jur de 3,3360 si 3,36 lei pentru un euro. Aceasta sugereaza ca o eventuala corectie nu ar intoarce cursul la intervalul in care s-a tranzactionat in ultimele saptamani", considera Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank. Avand in vedere ca aprecierea leului a survenit pe fondul unei miscari regionale cu o durata limitata, el nu se asteapta ca BNR sa intervina in piata.
Oficialii BNR, dar si cei ai Fondului Monetar International, au subliniat recent ca o apreciere rapida a leului poate atrage o cor