Deputatii din comisia de invatamant au respins marti proiectul de lege prin care se creeaza premisele intrarii Romaniei in programul mondial "One laptop per child" (OLPC - Un laptop pentru fiecare copil), care are ca scop dotarea elevilor din invatamantul preuniversitar, prin intermediul guvernelor, cu laptop-uri speciale.
Desi Guvernul si-a declarat sustinerea pentru aceste proiect de lege, urmand sa trimita un punct de vedere favorabil, deputatii PSD si PRM au dat aviz negativ. Reprezentantul Ministerului Educatiei, prezent la dezbaterile din comisie, a prezentat un punct de vedere al guvernului care nu mai este de actualitate.
In urma cu o saptamana, membrii Comisiei de invatamant au cazut de acord sa astepte avizul din partea Guvernului si apoi sa dea votul final. In sedinta de marti, proiectul de lege a fost dezbatut insa fara ca noul punct de vedere al Guvernului sa fie prezentat.
Sedinta s-a desfasurat in prezenta Gabrielei Pastor, secretar de stat in ministerul Educatiei, care a declarat in fata comisiei ca “Guvernul are un aviz negativ pe acest proiect de lege”.
Pastor facea insa referire la avizul dat anul trecut, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va sprijini aceasta initiativa si va formula un nou aviz.
Prin urmare, presedintele comisiei de invatamant a supus la vot proiectul de lege care a fost respins cu 12 voturi. Impotriva respingerii proiectului de lege s-au pronuntat doi deputati PNL si cate un deputat de la PD si PC.
"Laptop-urile sunt niste simple jucarioare"
Potrivit presedintelui comisiei de invatamant, Lia Olguta Vasilescu, majoritatea membrilor comisiei au apreciat ca suma de 700 de milioane de euro necesara pentru achizitionarea acestor laptop-uri este foarte mare si ar "impovara" bugetul Ministerului Educatie