Noile norme europene in ceea ce priveste poluarea, adoptate si de Romania, ii vor afecta financiar pe proprietarii de mori situate in orase, care vor trebui sa investeasca masiv pentru a-si putea desfasura in continuare activitatea, varianta alternativa fiind mutarea morii in afara spatiului urban. Obtinerea unei autorizatii de mediu presupune investitii de circa patru milioane de euro, ne-a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Aurel Popescu. Chiar daca vor dori pastrarea, in continuare, a sediului morii in oras, morarii vor intampina mari greutati din cauza restrictiilor de trafic, care afecteaza aprovizionarea unitatii, impuse de municipalitati, si pana la urma tot vor trebui sa se mute, mai spune Popescu.
Potrivit acestuia, relocarea unei mori costa pana la patru milioane de euro si pentru aceasta se pot obtine fonduri europene, insa acestea sunt limitate la 2,5 milioane euro pe proiect, ceea ce inseamna ca mutarea morii in extravilan il poate costa pe patron pana la 1,5 milioane euro.
Daca, insa, este vorba de un intreg complex cu moara, unitati de prelucrare si productie panificatie, suma poate fi mult mai mare, ajungand pana la 25 de milioane euro, deoarece presupune achizitionarea unui teren, o noua constructie sau cai de acces, conform lui Popescu, citat de Newsin.
Doar jumatate au bani sa-si schimbe locatia
In momentul de fata exista 50 de mori, la nivelul tarii, care functioneaza in orase si care vor trebui sa se mute, iar dintre acestea doar jumatate au puterea financiara s-o faca.
Ceilalti vor fi nevoiti sa apeleze la imprumuturi bancare, sa intre in parteneriate cu alti agenti economici sau sa inchida portile, crede Frincu. Problema o constituie, insa, faptul ca banii europeni vor mai intarzia. Reprezentantii patronatului din morarit si panificat