Anul acesta, am putea observa o crestere a creditului neguvernamental, fata de 2006, de circa 30%, la aceasta urmand sa contribuie, in mare masura, ridicarea de catre BNR a restrictiilor privind modul de creditare.
Anul trecut, chiar si pe fondul unor rezerve minime obligatorii in lei de 20% si de 40% pentru cele in valuta, si cu alte restrictii din partea bancii centrale, precum avansul minim necesar de 25% din suma imprumutata pentru un credit ipotecar, si de 30% pentru creditele de consum urca la 30%, creditul s-a majorat cu mai mult de 46% fata de 2005, ajungand in decembrie 2006 la un sold de 93,28 miliarde de lei (echivalentul a 27,58 miliarde de euro).
Liberalizarea creditarii de catre BNR, o aliniere la regulile de pe pietele europene, unde institutiile financiare iti stabilesc singure regulile de creditare, ar trebui sa permita clientilor de a lua imprumuturi mai mari si in conditii mai bune pentru ei. Probabil insa ca cei mai avantajati vor fi cei cu venituri mai mari, cu salarii de 1.000 - 1.500 euro/luna, chiar daca bancherii declara ca vor accepta o diminuare a avansului minim solicitat si un grad de indatorare mai mare (fata de fostele limite de 30% in cazul creditelor de consum si 35% pentru cele imobiliare si ipotecare), anticipandu-se un nivel al avansului cuprins intre 15 si 20%.
Potrivit statisticilor BNR, la finele anului trecut, volumul creditelor de consum acordate de banci populatiei se ridica la peste 30,3 miliarde de lei (8,9 miliarde de euro), fata circa 8 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) credite imobiliare si ipotecare.
Pentru a beneficia de conditii mai acceptabile de creditare mai aveti de asteptat prababil o luna - doua, termen in care bancile isi vor stabili propriile reguli de creditare.
Un bun exemplu este scaderea dobanzilor la creditele ipotecare, care au termene de rambursare mult mai lungi, la v