foto: Romania Libera
Au pus cainii pe ea. Au alergat-o si au haituit-o fara mila. Dulaii au muscat-o de trompa si de picioare.
Cand a obosit, batranica s-a pravalit intr-o rana. Propria greutate i-a fost fatala. si-a rupt un picior si n-a mai izbutit sa se ridice. Au adus o macara, dar nici asa n-au reusit sa o repuna pe picioare. Artrozele batranetii i-au jucat feste. Plina de sange, jelea de ti se rupea sufletul.
Ca sa n-o vada nimeni, au atarnat pe gardul ce-i imprejmuia curticica, din care nu mai iesise de ani si ani de zile, fasii din panza neagra. A mai trait doar pana a doua zi. Dupa ce si-a dat sufletul, au transat-o cu drujba in bucati, i-au pus la pastrare capul intr-un bazin cu apa si au dus-o la cimitirul de animale, unde au incinerat-o.
Acesta a fost sfarsitul elefantului Gaya, cel mai iubit animal de la Zoo Baneasa. Afirmatiile apartin mai multor fosti si actuali angajati ai Gradinii Zoologice Bucuresti.
Pe 22 octombrie anul trecut, vestea ca Gaya, singurul elefant din Romania, a murit a fost stirea de deschidere a tuturor telejurnalelor. Presa scrisa a preluat si dezvoltat apoi tragica veste. S-a spus ca a murit de batranete. La 48 de ani, era o longeviva, tinand cont ca speranta de viata a unui elefant este de 40 de ani in captivitate si 60 in libertate. Parea un deces normal.
Gaya, adusa de la Rostock in 1969, era aproape oarba, artrozele de la picioare o chinuiau de multa vreme, iar in gura-i stirba mai ramasesera doar cativa dinti. Cu toate astea, ar mai fi avut zile si multi copii ar mai fi putut s-o vada in micul ei padoc de la Zoo Baneasa. Adevarul este insa altul, sustin mai multi fosti si actuali salariati ai Gradinii Zoologice.
Acestia ne-au declarat ca elefantul a fost haituit si muscat de caini-lupi politisti apartinand unei unitati de jandarmi din vecinatate, adusi si introdu