Alaturi de eliminarea avansului obligatoriu pentru contractarea unui credit imobiliar de catre BNR, buy-back-ul este un alt element care usureaza accesul romanilor la apartamentele noi.
Cresterea concurentei dintre dezvoltatorii de proiecte rezidentiale ii determina pe acestia sa construiasca instrumente tot mai atractive pentru achizitionarea locuintelor, care sa faciliteze demersurile clientilor de a contracta o noua casa, dar si pentru a grabi vanzarea apartamentelor aflate in constructie.
Unul dintre sistemele de plata cel mai bine adaptate la piata locala il reprezinta buy-back-ul imobiliar, prin care clientii pot achita avansul pentru un apartament nou prin intermediul vechii locuinte, in care vor locui pana la finalizarea noului apartament fara sa plateasca chirie.
Acest sistem se adapteaza la una dintre dificultatile cu care se confruntau pana de curand o buna parte dintre persoanele care intentionau sa achizitioneze o locuinta, si anume plata avansului obligatoriu, dar si la tendinta ce se va accentua pe masura finalizarii noilor ansambluri rezidentiale, de a renunta la vechiul apartament in favoarea unei locuinte noi. Aceasta modalitate de contractare a unei locuinte este relativ noua pe piata imobiliara locala, dar cu un potential ridicat de crestere pentru urmatoarea perioada.
"Sistemul va prinde cu siguranta pe piata locala, deoarece sunt foarte multi oameni care s-au saturat sa stea in blocurile vechi si vor profita de aceasta solutie pentru a achizitiona o locuinta noua", spune Beatrice Dumitrascu, managerul de vanzari al departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Evaluarea apartamentului este realizata de catre compania dezvoltatoare a noului proiect, care pune la dispozitie un expert evaluator, urmand ca diferenta dintre cele doua locuinte sa fie achitata la finalizarea proiectulu