Declaratia jurnalistei franceze Francoise Aubenas, care a fost ostatic in Irak in acelasi timp cu cei trei jurnalisti romani, solicitata si obtinuta prin comisie rogatotrie, a fost citita, astazi, la Curtea de Apel Bucuresti, de catre judecatoarea careia i-a fost incredintat dosarul lui Mohammad Munaf, judecat pentru terorism.
Aubenas a relatat imprejurarile rapirii sale, in 5 ianuarie 2005, si inchiderea ei in subsolul unei case, dupa ce a fost legata la ochi si la maini. Jurnalista a spus ca in incapere erau mai multe persoane, fara sa poata preciza cate anume, si ca rapitorii le-au interzis sa vorbeasca unii cu altii.
Potrivit jurnalistei, in aprilie au fost adusi in acest spatiu patru persoane care vorbeau romaneste. Ea a spus ca Ovidiu Ohanesian a devenit "tapul ispasitor" al celulei. Toti ostaticii erau strigati dupa numere, iar Ohanesian avea numarul 99, greu de pronuntat in araba. Romanul era sanctionat de fiecare data cand gresea si a "luat palme" de mai multe ori.
Aubenas a mai precizat ca, pe perioada detentiei, pentru ca au vorbit intre ei, au fost scosi in curtea interioara a cladirii si batuti.
Un alt martor propus de Ohanesian, jurnalista italiana Giuliana Sgrena, rapita si ea in Irak in aceeasi perioada cu jurnalistii romani, nu a raspus inca intrebarilor.
Tot astazi, instanta a admis ca probe in dosar inregistrarile facute in Irak de jurnalistul Luis Lazarus, continand interviuri cu Moaed Abdul Hazem - politist, Raad Alhalaol - presedintele Camerei de Comert Romano-Irakiene si Shamil Al Abadi - presedintele Asociatiei de prietenie romano-irakiana. Totodata, instanta a hotarat ca si acesti trei martori sa fie audiati prin comisie rogatorie.
In 27 martie urmeaza sa fie audiati martorii propusi de Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci, iar in 24 aprilie se va incerca audierea prin comisie rog