Daca guvernantii au crezut ca vor cistiga mediul rural doar povestind taranilor despre binefacerile integrarii in Uniunea Europeana, alegerile de la Andrieseni arata cit de tare s-au inselat. Probabil exista o multime de ieseni care habar n-au pe unde vine comuna Andrieseni. Nici politicienii "bastinasi" nu sint tari la geografia judetului. Cu o luna in urma, ar fi fost incapabili sa arate pe harta Iasului pozitia exacta a comunei. Cu toate acestea, localitatea de pe malul Jijiei si-a cunoscut mica sa celebritate odata cu alegerile pentru noul primar al comunei.
Locuitorii comunei Andrieseni au trait, in ultimele saptamini, toate aventurile unei campanii electorale tipic romanesti: manifeste imprastiate prin toate cele sapte sate, pomeni, constind in bautura si pachete de mincare, impartite la gura-casca, comando-uri "parasutate" de partide taman in mijlocul comunei, indivizi turbulenti amenintindu-si si insultindu-si adversarii, politicieni neinvatati cu glodul, dar graind tot felul de prostii pe limba poporului etc. etc. Din campanie a lipsit tocmai esentialul: acel proiect de dezvoltare a comunei care ar fi trebuit sa reprezinte adevaratul cimp de infruntare a candidatilor; fermentul dezbaterilor, contextul trecerii in revista a solutiilor celor mai bune pentru problemele unei comune sarace. E adevarat - nici taranii din Andrieseni nu au cerut asa ceva, dar nici politicienii nu le-au dat.
Faptul ca, pina la urma, alegerile din comuna au fost cistigate de PSD arata clar citeva lucruri extrem de importante in perspectiva viitoarelor infruntari electorale. In primul rind, se confirma ideea ca, atunci cind doi se cearta, cistiga intotdeauna un al treilea. Decesul de facto (cel putin la Iasi) al Aliantei DA, urmat de absenta unei strategii electorale comune a guvernantilor, precum si de neintreruptele sicane intre PNL si PD au fost de natura sa deruteze compl