Aprecierea leului s-a datorat, in special, crizei de lei
Fondurile speculative revin pe monedele emergente
Cursul mediu al monedei unice a coborat ieri la 3,3477 lei, valoare comparabila cu cele inregistrate in decembrie 2002, in timp ce dolarul a scazut la 2,5188 lei, nivel care a mai fost atins in noiembrie 2000.
"Piata a fost plina de valuta, venita atat din partea bancilor, care considera ca au trecut de pe pozitii de cumparare pe vanzare, dar si de la speculatori, miscare care se pare ca este una generala la nivel regional, observa un dealer bancar. O scadere a monedei unice sub pragul de 3,33 lei va impinge raportul spre 3,32 lei iar de aici la 3,3 lei este o distanta foarte scurta. Ramane de vazut care va fi momentul in care speculatorii vor decide sa isi marcheze profiturile". Oferta mare de valuta a impins euro in scurt timp, de la deschiderea pietei, sub pragul de 3,35 lei, minimul sedintei fiind de 3,2640 - 3,33 lei, inchiderea realizandu-se la 3,3350 - 3,34 lei.
Criza de lei a apreciat moneda nationala
Aprecierea leului s-a datorat, in special, crizei de lei existente in piata, existand plasamente cu scadenta la o zi cu o dobanda de 20%, valoare care depaseste cu mult rata lombarda cu care ofera imprumuturi BNR, care se ridica la 14%. La randul lor dobanzile la o saptamana au crescut la 17 - 18%, in conditiile in care cererea de lei nu isi gaseste contrapartida, multe banci ramanand descoperite in plina perioada de formare a rezervelor minime obligatorii. In aceste conditii, dealerii bancari anticipeaza stagnarea dobanzilor pe termen scurt la niveluri inalte, cel putin pana la sfarsitul saptamanii, cand se va incheia si perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. Criza de lei a determinat Banca Nationala sa nu mai organizeze licitatia saptamanala obisnuita in cursul careia atrage depozite cu