Combaterea fraudelor cu carti de credit, a pirateriei soft prin Internet si cercetarea sistemelor informatice sunt doar cateva dintre domeniile de actiune in care specialistii americani acorda asistenta politistilor romani. Din 2003 si pana in prezent, au fost investiti 340.000 dolari in dotarea cu echipamente specifice pentru functionarea Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul DGCCO si alti 250.000 dolari pentru sustinerea unor cursuri de pregatire.
La sfarsitul saptamanii trecute, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas F. Taubman, insotit de seful Politiei Romane, chestorul Dan-Valentin Fatuloiu, a vizitat noul sediu al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice. Colaborarea cu autoritatile americane a inceput in 2001 prin semnarea unui acord de asistenta intre Ambasada SUA si Guvernul Romaniei, prilej cu care au fost stabilite fonduri pentru componenta de prevenire si combatere a infractiunilor informatice.
De asemenea, de anul trecut, se desfasoara activitati specifice de investigare in cauze de interes comun pentru ambele institutii de aplicare a legii, creandu-se si operationalizandu-se un task-force in acest sens, cu FBI. "Colaborarea romano-americana va continua, cu atat mai mult cu cat evolutia acestei lumi virtuale si a infractionalitatii din domeniul IT presupune adoptarea unor masuri concrete pentru contracararea criminalitatii informatice", a precizat seful IGPR. Astfel, doar anul trecut, specialistii IGPR au constatat 636 infractiuni din sfera criminalitatii informatice, cu 460 persoane cercetate (330 - fraude cu carti de credit, 82 - fraude prin Internet, 39 - infractiuni informatice, 176 - alte infractiuni).
De asemenea, printr-o colaborare intensa, atat cu partenerii americani, cat si cu politistii din statele membre UE, ofiterii din cadrul IGPR au reusit destructurarea mai multor retele infra