În anul 2006, faţă de 2005, piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) din România a crescut cu 6,1% din punctul de vedere al cantităţilor de produse vândute în retail şi cu 17,4%, ca valoare a acestora. Potrivit monitorizărilor de tip „retail audit“ efectuate de MEMRB RTS România, creşterea a fost generată atât de segmentul produselor alimentare (11,8% - cantitativ, 21,1% - valoric), cât şi de categoria „non food“ (9,4% - cantitativ, 13% - valoric).
În anul 2006, faţă de 2005, piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) din România a crescut cu 6,1% din punctul de vedere al cantităţilor de produse vândute în retail şi cu 17,4%, ca valoare a acestora.
Potrivit monitorizărilor de tip „retail audit“ efectuate de MEMRB RTS România, creşterea a fost generată atât de segmentul produselor alimentare (11,8% - cantitativ, 21,1% - valoric), cât şi de categoria „non food“ (9,4% - cantitativ, 13% - valoric).
Piaţa băuturilor a scăzut nesemnificativ ca volum absolut de vânzare – ne referim la numărul de bucăţi comercializate - respectiv cu 0,2%, însă a înregistrat o creştere consistentă, de 15%, ca valoare a vânzărilor. Această situaţie are drept cauză creşterea preţului la băuturile alcoolice, ca o consecinţă a accizelor aplicate. Astfel că, în 2006, segmentul băuturilor, deşi a fost singurul care a pierdut în importanţă în totalul pieţei de FMCG, continuă să domine vânzările de bunuri de larg consum.
În ceea ce priveşte canalele de distribuţie, formatele moderne au „furat“ cote de piaţă importante de la competitori, îndeosebi de la alimentarele mici – magazine cu o suprafaţă de vânzare de până la 50 de metri pătraţi – şi chioşcuri. În cazul categoriei „non food“, de altfel, (produse cosmetice şi de îngrijire personală, produse destinate curăţeniei locuinţei etc.), magazinele de mi