Comercializarea produselor alimentare în perioada sărbătorilor de Paşti se va face cu respectarea unor condiţii sanitare veterinare stricte. Astfel, carnea de miel este admisă pentru consumul public numai dacă este însoţită de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate.
Perioada Sărbătorilor Pascale aduce cu sine un consum mai ridicat de alimente de origine animală, îndeosebi carne de miel, ouă, lapte şi produse lactate, dar şi de origine nonanimală – produse de panificaţie, de cofetărie, patiserie, legume, fructe. Astfel modul de producere, transport, depozitare şi valorificarea cărnii de miel, a ouălor, a laptelui şi a produselor lactate, va fi mai intens supravegheat. Regelmentările impuse în această perioadă cer ca mieii care vor fi comercializaţi să fie sacrificati numai în abatoare sau puncte de tăiere autorizate şi controlate strict din punct de vedere sanitar, cu respectarea normelor europene. În judeţul Mureş, există şapte abatoare- la Târgu-Mureş trei, Reghin, Sighişoara, Chibed-Sovata, Luduş.
Sunt permise şi derogări
Autorităţile sanitar-veterinare au dat însă o derogare de la normele UE, exclusiv pentru perioada Sărbătorilor Pascale, în cazul animalelor sacrificate doar pentru consumul propriu: "Mieii pot fi sacrificaţi şi în gospodăria proprie, cu condiţia să fie pentru consum propriu, familial. Aceştia nu pot fi puşi în consum public în pieţe agroalimentare sau magazinele de desfacere", explică directorul executiv al DSVSA Mureş, Ioan Rusu. Acesta a mai adăugat că "în cazul în care primările, administraţia publică locală sau administraţia pieţelor solicită, DSVSA Mureş poate aproba pentru o perioadă de maxim 10 zile înaintea sărbătorilor de Paşti crearea şi amenajarea unor puncte de sacrificare a mieilor vii aduşi de producătorii particulari în scopul comercializării". Mieii vii vor putea fi achiziţiona