Deputatii au dat, astazi, votul final la Legea Referendumului, stabilind, cu 198 de voturi "pentru", 46 voturi "impotriva" si 2 abtineri, modificarea art. 10, potrivit caruia presedintele Romaniei poate fi demis prin majoritatea simpla a celor prezenti la urne, prin derogare de la art. 5.
Articolul amintit prevede ca un referendum este valid daca la vot se prezinta jumatate plus unu din cetatenii inscrisi pe liste.
Cei care au votat pentru simplificarea demiterii sunt reprezentantii PSD, PNL, PRM, UDMR si PC, dar si doi democrati, Dumitru Puzdrea si Radu Dragus. Reprezentantii PD au anuntat ca vor ataca si aceasta noua modificare la Curtea Constitututionala.
Modificarea, intr-o noua formulare, se afla pentru a treia oara in dezbaterea plenului, dupa ce Curtea Constitutionala a dat aviz negativ unor amendamente adoptate in urma cu cateva saptamani.
"Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", arata articolul unic al proiectului de modificare, adoptat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, dupa ce amendamentele anterioare s-au intors de la Curtea Constitutionala cu aviz negativ.
Potrivit dispozitiilor trasate de Curtea Constitutionala, Comisia juridica a eliminat prevederile privind interzicerea organizarii de referendumuri cu sase luni dupa si inainte de orice fel de scrutin de alegeri.
Deputatii juristi s-au pronuntat insa pentru un nou amendament, care prevede faptul ca, din momentul demararii procedurii de suspendare a presedintelui, acesta nu mai poate initia niciun referendum. Deputatii au dat, astazi, votul final la Legea Referendumului, stabilind, cu 198 de voturi "pentru", 46 voturi "impotriva" si 2 abtineri, modificarea art. 10, potrivit caruia presedintele Roman