Anual platim mai bine de jumatate de milion de lei vechi pe apa de ploaie. Mai multi locuitori ai Focsaniului ne-au reclamat faptul ca in pofida secetei care s-a asternut peste judetul nostru in ultimele opt luni, Compania de Utilitati Publice RA le percepe in continuare banii pe apa de ploaie, fara sa tina cont de lipsa precipitatiilor.
"Casa mea este usor in panta, asa ca toata apa din strada se scurge la mine in curte si nu invers. N-am nici o treaba cu tevile CUP, dar pe factura imi vine taxa. O platesc, fiindca nu vreau sa ma cert cu ei, dar nu e normal", spune Gheorghe H., din Focsani.
Norma de canal pentru cei care stau la bloc este de aproximativ 0,75% din valoarea apei consumate. Pentru cei care stau la case canalizarea este mai scumpa, pentru ca lor li se adauga citiva metri cubi de apa din apa de ploaie. La un metru cub de apa potabila consumata, cetateanul care sta la casa plateste 6,7 mc de canal.
Aceasta cantitate de apa se calculeaza proportional cu uprafata casei (a acoperisului) si a curtilor care sint declarate de catre proprietar la incheierea contractelor cu CUP RA. "Exista o norma anuala pentru fiecare metru patrat de constructie si curte pe luna, pe care noi am impartit-o la 12 luni, pentru ca sa nu se adune valori mari care sa nu poata fi platite. Ea a fost stabilita prin actul normativ Ordinul 25/1993 emis de MLPTL, care a repus o alta norma mai veche care functiona si inainte de Revolutie", a precizat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP RA.
Apa meteo platita dintotdeauna
CUP RA Focsani este autorizata sa perceapa un tarif pentru preluarea apei pluviale de 0,54 lei/mp/luna la canal si o norma de 0,0167 mc/mp/luna pentru terenurile curtii. Aceste tarife nu sint platite de cei care nu beneficiaza de canalizare.
@N_P