Sute de tarani prahoveni s-au grabit sa scape de pamantul pe care-l aveau in proprietate. Fie pentru a mai castiga cate un banut de la stat, fie pentru ca, din cauza varstei inaintate nu mai pot face fata efortului pe care-l presupune munca agricola, ai au ales sa profite de renta viagera pe care statul o acorda celor care-si instraineaza terenurile.
In evidentele biroului judetean de renta vigaera se afla in prezent peste 600 de cereri pentru instrainarea terenurilor agricole. Au fost primite cereri pentru arendarea a 1.500 de hectare si pentru vanzarea unei suprafete totale de 200 de hectare de teren, iar pentru cele 470 de dosare care au fost deja aprobate s-a alocat suma de 146.832 de lei noi.
In acest an, plata rentei viagere se va efectua numai prin posta, iar de anul viitor se studiaza varianta platii prin cont bancar. Proprietarii care isi arendeaza terenurile primesc cate 50 de euro/hectar/an, iar cei care vand vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare, dupa caz.
Pentru a primi renta viagera, taranii prahoveni trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba, la momentul instrainarii sau arendarii terenului agricol, minimum 62 de ani impliniti si sa nu detina mai mult de 10 hectare. De asemenea, proprietarul poate sa-si pastreze 0,5 hectare de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respective.
Cine n-a luat renta, a lasat pamantul de izbeliste. Zeci de mii de hectare de terenuri agricole au fost lasate nelucrate prin tot judetul. Aproximativ11.000 de hectare de teren care pana nu demult erau cultivate, ar putea servi la constructia de magazine sau chiar de parcuri industriale si cartiere rezidentiale. Costurile foarte mari ale lucrarilor agricole, i-au facut pe tarani s