Hunedoara este un nume cu rezonanta istorica deosebita. Nu in Romania, unde un judet, un municipiu si probabil vreo nava din flota vanduta poarta acest nume, ci in Ungaria. tara vecina nu numai ca revendica
apartenenta etnica a nobililor din familia Huniazilor, dar stie sa-i si cinsteasca asa cum se cuvine.
O piata din Pesta poarta numele "Hunedoara". Acelasi nume este dat si unei strazi din Buda. In spatele Pietei Eroilor, unul dintre cele mai vizitate locuri din capitala Ungariei, exista o replica a castelului de la Hunedoara, iar printre personajele cele mai importante care isi gasesc loc in galeria din Piata Eroilor se afla Iancu de Hunedoara si Matei Corvin.
Huniazii, cinstiti in toata maghiarimea
Nu numai in capitala, ci aproape in fiecare oras important din Ungaria exista strazi sau piete cu numele de Hunedoara sau care amintesc de cei doi regi ai Ungariei originari din familia Corvinestilor. Autoritatile din tara vecina au dezvoltat un adevarat cult pentru aceasta familie nobila.
In cea mai vizitata piata din Budapesta, Piata Eroilor, statuile lui Iancu de Hunedoara si Matei Corvin sunt asezate la loc de cinste printre personalitatile istoriei Ungariei, alaturi de Sfantul stefan, Carol Robert de Anjou, Regele Bela al V-lea si revolutionarul pasoptist Lajos Kossuth.
Strazi, piete, edituri, formatii artistice, magazine, edificii culturale, echipe sportive, toate sub egida Corvinilor. Aproape ca nu exista o localitate in Ungaria care sa nu aiba macar o strada sau o piata cu nume legat de familia Corvinestilor. In Pesta, una dintre cele mai cunoscute piete agroalimentare poarta numele "Hunedoara". Piata este o hala veche construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si poarta numele municipiului din Romania inca de la infiintare.
Peste Dunare, in Buda, o strada principala din interiorul vechii cetati este denu