Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au stabilit deja măsurile ce vor fi aplicate la 22 din cele 28 de companii la care a fost amânată intrarea în insolvenţă, se arată într-un comunicat emis ieri de instituţie. 10 din aceste societăţi comerciale sunt din judeţul Braşov. Astfel, la Tractorul SA şi Rulmentul SA a fost stabilită disponibilizarea colectivă cu plăţi compensatorii pentru întregul personal, conform OUG 116 /2006 şi dizolvarea şi lichidarea voluntară. La societatea Construcţii Aeronautice SA Ghimbav, rezultată în urma divizării IAR Ghimbav, s-a stabilit scoaterea la privatizare a societăţii. Totodată, pentru societăţile de pe platforma Nitramonia s-au stabilit măsurile necesare redresării situaţiei economico- financiare. Dintre acestea, Nitrofertilizer a fost deja vândut ca activ, urmând ca la Nitroexplosive să fie vândut pachetul majoritar de acţiuni. Pentru cele patru filiale ale Romarm, printre care şi Carfil Braşov, societatea este cea care are, în prezent, în elaborare o strategie privind trecerea în proprietate privată a acestora, AVAS fiind acţionar indirect. În analiză a mai rămas doar societatea braşoveană Top Therm SA, rezultată, de asemenea, în urma divizării IAR Ghimbav.
În aceste condiţii, din Braşov, mai sunt de privatizat doar societăţile IAR Ghimbav, Nitroexplosive şi Construcţii Aeronautice SA, plus Carfil, dar aceasta cade în sarcina Romarm.
Scapă de insolvenţă doar până în august
AVAS apreciază că dacă în şase luni de la intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 3/2007, prin care s-a suspendat intrarea în insolvenţă a 28 de societăţi din portofoliul Autorităţii, nu se reuşeşte privatizarea sau lichidarea voluntară a acestora, astfel încât să se salveze fluxul principal de producţie, societăţile vor intra în procedura prevăzută de legea insolvenţei.
Salarii compensatorii