Manastirea Hadimbu concureaza cu complexul mitropolitan ca marime, fiind tinta unuia dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara. De finantarea de la „Trei Ierarhi“ „se ocupa“ Guvernul, de cea de la Hadimbu parintele staret si calugarii sai. Cum a fost posibila minunea?
Manastirea "Trei Ierarhi", un monument emblematic al Iasului, unic in Europa pentru dantelariile exterioare sculptate in piatra, zace in schele de 15 ani, sub indiferenta autoritatilor locale, guvernamentale si chiar a Mitropoliei.
La citeva zeci de kilometri de Iasi, o manastire care dateaza aproximativ din aceeasi perioada a devenit in ultimii 15 ani un adevarat centru monahal, pol de atractie pentru credinciosii din toata tara. La Manastirea Hadimbu, pelerinajul cu ocazia hramului, pe 8 septembrie, il concureaza pe cel de la Sfinta Parascheva.
Ceea ce la "Trei Ierarhi" nu au reusit reprezentantii Primariei, Guvernului si Mitropoliei, la Hadimbu a fost realizat din initiativa staretului si cu donatiile credinciosilor.
Schele si indiferenta: "Nu este problema noastra"
Manastirea "Trei Ierarhi" se regaseste in toate ghidurile turistice ca monument definitoriu pentru Iasi. De ani de zile insa, biserica este incorsetata in schele, atit in exterior, cit si in interior.
Lucrarile la monument au inceput in 1993, insa momentul finalizarii acestora este un mister, atit pentru Mitropolie, cit si pentru autoritatile locale sau reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor.
Raspunsul se afla undeva la mijloc intre fondurile date cu portia de minister, pentru care biserica nu reprezinta o prioritate, si dezinteresul Mitropoliei si al autoritatilor locale, care nu se pot implica in treburile ministerului. Mai mult decit atit, nimeni nu pare