Cu excepţia spaţiilor de birouri, unde preţurile au crescut deja foarte mult, investitorii interesaţi de piaţa românească sunt sfătuiţi fără rezerve să cumpere aproape orice tip de imobile. Evaluatori imobiliari de la companii de prestigiu au prezentat, la solicitarea revistei Capital, recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare pentru diferite categorii de imobile. Dacă pentru 2007 încă predomină sfaturile de cumpărare, situaţia se va schimba în următorii ani, od
Cu excepţia spaţiilor de birouri, unde preţurile au crescut deja foarte mult, investitorii interesaţi de piaţa românească sunt sfătuiţi fără rezerve să cumpere aproape orice tip de imobile.
Evaluatori imobiliari de la companii de prestigiu au prezentat, la solicitarea revistei Capital, recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare pentru diferite categorii de imobile. Dacă pentru 2007 încă predomină sfaturile de cumpărare, situaţia se va schimba în următorii ani, odată cu maturizarea pieţei. Pentru Praga, spre exemplu, evaluatorii sunt deja de părere că a sosit momentul vânzării spaţiilor de birouri, în timp ce în Amsterdam investitorii sunt sfătuiţi să mai aştepte înainte de a lua orice decizie. „Piaţa imobiliară din Bucureşti, analizată pentru cele patru segmente - birouri, retail, industrial şi rezidenţial - va prezenta o creştere semnificativă în 2007“, spune Adrian Crivii, director general al firmei Darian. Rata de profitabilitate prin închiriere (yield) este în scădere, dar încă la cote foarte mari faţă de alte ţări din Europa. La sfârşitul lui 2006, se situa la 6,5-7% în Bucureşti, faţă de numai 3,9% la Londra, 4,25% la Madrid, sau 5,25% la Roma. Experţii firmei DTZ Echinox estimează că în acest an rata de profitabilitate va scădea şi la noi cu 0,5 - 1%, dar tot vom rămâne peste nivelul din alte capitale.
Alte s