Tratarea bolilor grave si a celor care afecteaza un numar mare de persoane va putea fi finantata, in 2007, atat din fondurile Ministerului Sanatatii, cat si din asigurarile sociale de sanatate, potrivit modificarilor aduse, astazi, de Guvern, legii privind reforma in sanatate.
"Modificarea va permite Ministerului Sanatatii sa faca transferuri catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), astfel incat o parte dintre programele de sanatate pe care le vom realiza in 2007 sa poata fi finantate din ambele surse: atat fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, cat si fondurile pe care le are la dispozitie Ministerul Sanatatii", a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Guvernul a adoptat, astazi, o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 95 / 2006, privind reforma in domeniul sanatatii. Potrivit modificarilor, programele nationale de sanatate - care au in vedere bolile cu cel mai mare impact asupra populatiei, adica bolile care afecteaza un numar mare de persoane si cele foarte grave - vor fi elaborate si derulate separat sau in comun de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa caz.
Ministrul a precizat ca "noua abordare" a programelor de sanatate este posibila pentru ca la nivelul CNAS au intalnit o mai mare "disponibilitate" in a colabora cu Ministerul Sanatatii.
Premierul Tariceanu a declarat, dupa ce a semnat eliberarea din functie a fostului presedinte al CNAS, Cristian Vladescu, ca unul dintre motivele revocarii sale din functie a fost slaba colaborare cu ministrul sanatatii. Tratarea bolilor grave si a celor care afecteaza un numar mare de persoane va putea fi finantata, in 2007, atat din fondurile Ministerului Sanatatii, cat si din asigurarile sociale de sanatate, potrivit modificarilor aduse, astazi, de Guvern, legii privind reforma in sanatate.