Claudiu Saftoiu a demisionat pentru ca a vorbit mult despre ceea ce era obligat sa vorbeasca putin sau deloc. Fostul sef SIE era doar un pion care trebuia sa cada, miza este crearea perceptiei ca seful statului isi asculta ilegal adversarii politici si infiintarea autoritatii unice de interceptare in subordinea parlamentului, unde Felix isi satisface toate capriciile.
Lui Saftoiu i se pot reprosa lipsa de abilitate la audierile din comisia Voiculescu si insuficienta cunoastere a domeniului administrat timp de sase luni. Dar in niciun caz ca a spus ceva care contravine legii.
Potrivit Legilor sigurantei nationale (51/1991) si celei de organizare si functionare a SIE (1/1998), SIE are dreptul sa foloseasca metode si sa detina mijloace pentru obtinerea informatiilor privind siguranta nationala si sa realizeze interceptari de comunicatii (fara nicio conditionare referitoare la teritoriu) in acelasi scop si pentru protectia contrainformativa ca toate celelalte structuri
din sistemul de siguranta nationala (SRI, SPP, serviciile departamentale ale MAI si Ministerului Justitiei).
Procedura eliberarii mandatului de interceptare include procurorul general al Romaniei. Singura eroare - rectificata si regretata - a fost ca nu a explicat clar ca mandatul este semnat de judecator. Dar ca Saftoiu s-a dus la Voiculescu, cel mai incrancenat adversar al lui Traian Basescu, si i-a pus in brate „interceptarile ilegale” este o ipoteza ridicola.
Legile enuntate asteapta de un an la parlament sa fie corelate cu noul statut al Romaniei de stat UE si cu noile riscuri de siguranta nationala. Dar parlamentarii sunt mult prea ocupati cu anchetarea lui Traian Basescu, cu modificarea Legii referendumului, cu infiintarea unei comisii de ancheta a SIE, desi exista deja o comisie de supraveghere a SIE.
Daca Saftoiu nu a gafat, at