In Romania exista o tendinta de a schimba PC-urile clasice cu laptop-uri si aceasta se datoreaza scaderii substantiale a preturilor acestora, in urma eliminarii mai multor taxe vamale. Tonul il dau in special intreprinderile mari, dar si pe zona de retail se poate observa o asemenea tendinta. "Din ce in ce mai mult, evolutia pietei va face ca laptop-urile sa fie mai dorite si mai accesibile pentru romani. Se inlocuiesc PC-urile cu laptop-urile datorita scaderii foarte mari a preturilor. Astfel, daca in 2005 luai un laptop cu un pret, in 2006 acesta era diminuat cu 50%. Mai mult de atat as zice ca nu se poate", a declarat pentru Curierul National Dragos Nicolaescu, directorul general al reprezentantei locale Fujitsu Siemens Computers. Potrivit acestuia, in prezent se poate achizitiona un laptop cu software-ul aferent la un pret de 400 euro, considerat "absolut rezonabil". Compania ofera laptop-uri la preturi ce pornesc de la 400 de euro si pana la 2.000 - 3.000 de euro cele mai performante, adresate cu precadere intreprinderilor mari.
Marca si pretul, criteriile determinante de achizitie a unui laptop
Din punct de vedere al obiceiurilor de consum, romanii nu sunt diferiti fata de restul europenilor, cu doua exceptii care se refera la protectia mediului si ergonomie, caracteristici foarte importante pentru un cetatean UE si nu tocmai relevante pentru un roman.
In Romania nu se apreciaza foarte mult continutul cat mai mic de substante poluante pe care trebuie sa-l contina materialul din care este confectionat un laptop, pentru ca unul foarte putin poluant este si mai scump. In rest, principalul criteriu de achizitie este brand-ul, urmat de pret si de design.
Fujitsu Siemens vrea sa detina o cincime din piata de calculatoare portabile
Dupa ce de trei ani se pozitioneaza constant pe primul loc din punct de vedere