Energy Holding, firma care a incheiat cel mai "destept" contract de electricitate din istoria Romaniei, are multe umbre in actionariat. Desi oficial Bogdan Buzaianu a iesit de doi ani din societate, tot mai multe indicii il arata, in continuare, conectat la mecanismul decizional al fostei sale firme.
Compania elvetiana care a preluat Energy Holding in 2006, Societe Bancaire Privee, a declarat pentru EVZ, prin vocea sefului Departamentului pentru Investitori, ca actiunile au fost cumparate in numele bancii si nu de banca.
La numai un an dupa ce Buzaianu a reusit sa incheie in 2004 supercontractul de preluare de energie, in februarie 2005 acesta a iesit din firma. De ce s-ar fi retras un abil om de afaceri dintr-o societate care poate aduce in urmatorii zece ani venituri de peste 3,2 miliarde de dolari?
Finul lui DIP
Potrivit Registrului Comertului, Bogdan Buzaianu a iesit din Energy Holding in februarie 2005. Acesta si-a vandut cele cinci procente pe care le mai detinea in nume personal catre Atell Investments Ltd, un off-shore din Cipru.
Atell Investments Ltd detine in continuare 5a din firma, fiind reprezentata de Cezar Gusu, avocat in cadrul "Bostina si asociatii". Doru Bostina, patronul casei de avocatura, este cel care a infiintat Energy Holding impreuna cu Bogdan Buzaianu in 2000.
Restul de 95a au fost detinute pana in 2006 de Energy Consult, firma elvetiana infiintata de Buzaianu. Compania era administrata de Beat Corpataux si reprezentata in Romania de Daniela Staicu. Cel care i-a semnat Danielei Staicu procura de reprezentare a fost chiar Buzaianu.
Dupa schimbarea puterii politice in 2004, Energy Holding a devenit tot mai des subiectul unor dezvaluiri de presa, care vizau afacerile incheiate cu statul pe vremea PSD, cand ministru al economiei era nasul de cununie al lui Buzaianu