Timpul limitat pe care il au la dispozitie face ca plata facturilor sa devina o corvoada din ce in ce mai mare pentru romani. Cu toate acestea, serviciile de plati online sint prea putin folosite. Doar 5 din 1.000 de romani isi platesc obligatiile catre furnizori in acest mod.
Pentru a preintimpina eventualele intirzieri la plata facturilor datorate categoriei limitate a romanilor, tot mai multi furnizori de utilitati ofera clientilor noi servicii de plati online si prin ATM. Acum se pot plati cu cardul pe Internet de la facturile de telefon mobil sau fix la Internet sau impozite.
Mult mai bine pus la punct este insa sistemul de plata prin ATM, prin care se pot achita chiar si facturile la gaze, spre exemplu. Cei care doresc sa opteze pentru aceasta modalitate de plata trebuie sa stie insa ca nu se poate plati prin intermediul Internetului cu orice tip de card.
De asemenea, pentru aceste tranzactii se percep comisioane ce pot varia de la un dolar la citeva procente din valoarea totala a facturii.
Cum se poate plati online
Indiferent de ce furnizor este vorba, pasii pentru achitarea facturii online sint in general aceiasi. Astfel, clientul trebuie sa se autentifice pe pagina web a furnizorului, se alege optiunea de a plati online, dupa care acesta trebuie sa completeze niste cimpuri (de obicei se cer informatii despre numarul facturii si suma de plata).
In ceea ce priveste tipul de card, in majoritatea cazurilor, un client trebuie sa detina un Mastercard sau Visa 3D Secure cu optiunea de efectuare de plati prin Internet.
In momentul de fata, printre furnizorii de servicii care ofera clientilor posibilitatea de a plati prin intermediul Internetului se numara companiile de telefonie mobila Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp, precum si Romtelecom, RCS-RDS, Distrigaz Sud, dar si Electrica (nu