» In 2006, Eurocopter Romania a primit din piata romaneasca opt comenzi pentru achizitionarea de elicoptere.
» Pretul unei aeronave noi variaza intre un milion de euro si 6,5 milioane euro, iar al variantei second hand, intre 750.000 si 5 milioane euro.
Pentru oamenii de afaceri, achizitia aeronavelor usoare a devenit o necesitate in contextul in care infrastrucura rutiera este un dezastru, iar un business este conditionat in mare masura si de timp. Daca cele mai mari vanzari in domeniu se inregistreaza in tari puternic dezvoltate, de cativa ani in Romania moda elicopterelor sau a avioanelor particulare a inceput sa-si intre in drepturi.
Costuri
Raportat la cerintele pietei romanesti, cel mai mare producator de elicoptere din lume, Eurocopter, a creat in 2002, impreuna cu IAR Ghimbav, firma mixta Eurocopter Romania (ER) pentru promovarea produselor in piata civila autohtona, dar si in tari precum Bulgaria sau Georgia. Numai anul trecut, opt elicoptere au fost comandate, prin ER, de catre persoane juridice romanesti, chiar daca pretul unei aeronave a variat intre 1 si 6,5 milioane de euro. "Costul de achizitie este fixat in functie de tipul elicopterului, dar si de tipul de misiuni pe care acesta le poate indeplini", spune directorul general al ER, Jean-Louis Mascle. Pretul unei asemenea aeronave este in directa legatura cu nivelul de echipare, cu tipul de misiuni pe care le poate indeplini, cu performantele acesteia, dar si cu modul in care raspunde cerintelor de exploatare reglementate de catre autoritati. Exista si cereri pentru produse second hand, aici pretul de achizitie fiind conditionat in primul rand de numarul de ore de zbor, acesta osciland intre 750 de mii euro si cinci milioane euro.
Si vanzari prin leasing
In acest sector al achizitiilor s-a dezvoltat si sistemul de leasing, doua astfel de fir