Foto: kibrispostasi.com
Uniunea Europeana va relua, saptamana viitoare, negocierile de aderare cu Turcia si Croatia, cele doua state candidate cu care a demarat discutiile inca din octombrie2005.
Negocierile cu Ankara se vor concentra asupra capitolului privind intreprinderile si politica industriala si va fi prima intalnire dintre oficialii UE si cei turci dupa ce Bruxellesul a decis, la 11 decembrie 2006, suspendarea temprara a negocierilor, relateaza cotidianul francez Le Monde.
Cele 27 de state membre UE au acceptat sa reinceapa negocierile pentru restul capitolelor, dar acestea nu vor fi inchise, in asteptarea deciziei Ankarei de a se conforma solicitarii statelor membre. Membriii blocului comunitar doresc ca Turcia sa ridice restrictiile impuse traficului cipriot.
Un singur capitol a fost inchis pana in prezent, cel privind stiinta si cercetarea, iar Ankara spera sa initieze negocieri in privinta altor doua, care vizeaza politica economica si monetara si statisticile si controlul financiar, inainte de incheierea mandatului presedintiei germane a UE.
Comisia Europeana este de parere ca situatia nu se va ameliora inainte de desfasurarea alegerilor prezidentiale si legislative din Turcia programate pe 16 mai, respectiv 2 noiembrie.
Pe data de 8 noiembrie 2006, Comisia Europeana a publicat raportul de tara cu privire la Turcia. Autoritatile de la Ankara au fost aspru criticate dotorita neimplinirii criteriilor cerute de Bruxelles in problema accesului navelor cipriote in porturile turcesti.
Satele membre au decis atunci sanctionarea Turciei, inghetand opt dintre cele 35 de capitole din dosarul de aderare, in domenii privind transportul si comertul. Desi oficialii turci si-au aratat dezamagirea fata de hotararea UE, acestia au anuntat ca nu vor renunta la negocieri. Foto: kibrispostasi.com
U