Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, astazi, exceptia de neconstitutionalitate invocata, pe data de 15 martie, de avocatii fostului premier Adrian Nastase.
Dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, iar procesul de la instanta suprema va fi suspendat pana cand judecatorii Curtii Constitutionale vor lua o decizie.
La termenul din 15 martie, avocatii au aratat ca nu a existat un aviz special pentru cercetarea fostului premier Adrian Nastase, aviz care este prevazut de Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Potrivit avocatilor, rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale si ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, semnate de catre procurorii anticoruptie - care l-au trimis in judecata pe fostul premeir Adrian Nastase, nu se puteau face decat cu acordul Camerei Deputatilor.
Codul de procedura penala stipuleaza ca este dispusa inceperea urmaririi penale cand din cuprinsul actului de sesizare nu exista vreun caz de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale.
Lipsa sesizarii speciale reprezinta o cauza de impiedicare a inceperii urmaririi penale, precum si a punerii in miscare a actiunii penale, fapt ce atrage implicit nulitatea absoluta a rechizitoriului, a explicat, in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avocatul Gheorghe Diaconescu.
Avocatul a invocat exceptia de neconstitutionalitate a articolului 24, alineatele 2 si 3 ale Legii 90/2005, care ar contraveni Constitutiei. Articolul in speta arata ca urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului, pentru infractiunilor comise in timpul exercitarii functiei se efectueaza potrivit dreptului comun.
Totodata, in articolul 24 se arata ca prevederile de ordin procedural nu se aplica fostilor membri ai Guvernului "in nicio situatie".
Alte articole