Dinamismul sectorului imobiliar romanesc este recunoscut la nivel mondial. Analistii, atat romani cat mai ales cei straini, apreciaza ca Romania este si va ramane un punct fierbinte pe harta imobiliarului european. Fiind catalogata drept "un loc interesant", Romania se afla in sfera marilor profituri. "Acestea se vor mentine in urmatorii cativa ani, dupa care, moderat, vor descreste", ne-a declarat Ciprian Lopata, CEO al companiei Arco Real Estate Consulting, care a subliniat ca Romania este interesanta nu doar pentru investitorii din real-estate. "Suntem o piata atractiva, mare si relativ educata, cu un potential foarte bun".
Bucurestiul bate Barcelona
Desi parea ca boomul imobiliar de pe piata autohtona nu mai este un subiect atat de discutat, Lopata apreciaza ca boomul nici nu a inceput. "El este in curs de a porni. In 3-5 ani se va resimti cel mai mult si clar in rezidential".
Daca in prezent segmentul rezidential romanesc se confrunta cu un decalaj mare intre cerere si oferta, aceasta este inca mica in comparatie cu ce va urma, ne-a spus Lopata, care considera ca cererea va fi in continua crestere in urmatorii 20-25 de ani, iar preturile vor creste simultan. "Probabil cresterea foarte mare a preturilor va fi in urmatorii 10-15 ani", cand se va ajunge la situatia de a cumpara un mp de locuinta in centrul orasului vechi cu 10.000 euro, a subliniat acesta.
Preturile apartamentelor romanesti, foarte mari pentru clasa medie, le vor depasi in acest ritm chiar si pe cele ale Barcelonei, unde 1 mp de spatiu locuibil nu ajunge la 10.000 euro nici chiar in punctul zero al orasului. In acest sens, Lopata subliniaza ca nici in Bucurestiul de peste 25 de ani preturile nu vor fi atat de mari, "dar peste 10-15 vor fi garantat, fiindca Barcelona se construieste de peste 40 de ani". "In acest timp, nivelul de viata al romanilor va creste mul