Pristina sub bombele NATOFoto: Kosovo.net
Proteste cum nu s-au mai vazut de trei ani. Militari romani si de alte nationalitati - anchetati pentru moartea a doi demonstranti albanezi. Atrocitati ies la iveala in procesele intentate membrilor unor comandouri. Si, mai presus de toate, o recomandare foarte disputata de puterile lumii si de care depinde viitorul Balcanilor este intoarsa pe toate fetele in cancelariile internationale.
Cam asa se prezinta provincia sarba Kosovo la opt ani de cand primele bombe NATO intorceau soarta ultimului mare razboi al regiunii.
Saptamana trecuta, o instanta sarba a auzit marturii socante privind conflictul sarbo-albanez din 1998-1999, la procesul intentat unor membri ai comandourilor sarbe active in Kosovo, in acea perioada.
“Cadavre in descompunere, aruncate de-a valma intr-un canal plin cu gunoaie. Trei albanezi-americani, legati la ochi si la maini, au fost condusi la marginea canalului si impuscati in cap, trupurile lor alaturandu-se celorlalte”, suna stenogramele de la acest proces, obtinute de agentiile internationale de presa.
Asemenea povesti amintesc sarbilor de evenimentele sangeroase incepute in primele zile ale lui 1998 si care, dupa numai un an, determinau NATO sa lanseze o campanie de bombardamente contra Serbiei.
Razboiul sfarsitului de secol
Proteste dupa bombardarea Ambasadei Chinei la BelgradFoto: NATO.int
Dupa esecul tratativelor de la Rambouillet, menite sa aplaneze conflictul din Kosovo, si dupa controversatul moment “Racak” - sat devenit scena unui masacru, bombardamentele devenisera inevitabile la inceputul lui 1999. SUA anuntasera deja ca nu vor tine cont de opozitia ONU fata de o ofensiva NATO in Iugoslavia.
Campania aliatilor, dominata de Statele Unite, a inceput la 24 martie 1999 si avea sa dureze pana la 10 iunie. La ofens