În cursul anului trecut, 87 de braşoveni şi-au „renegat” identitatea oficială pentru a-şi asuma alt nume sau prenume. De la începutul lui 2007 şi până în prezent, alţi 23 de braşoveni au optat pentru acelaşi lucru. Nemulţumiţi de rezonanţa apelativului transmis din tată în fiu sau dorind să scape de amintirea numelui fostului soţ, braşovenii au apelat la calea legală pentru a-şi preschimba datele de identitate.
Legea îi apără pe cei ai căror nume sunt ridicole ori formate din expresii indecente, pe cei care doresc să revină la numele de dinaintea căsătoriei sau pe cei al căror apelativ a fost „pocit” din neatenţia funcţionarului public de la Starea Civilă. Acestea sunt de altfel şi cele mai frecvente motive pentru care se solicită preschimbarea numelui.
Funcţionarii mai scriu greşit şi după dictare
Pe locul doi în topul cererilor schimbării numelui sau a prenumelui stau greşelile din actele de stare civilă, gen Menodora, Andrea sau Marieana. Un braşovean a dorit să îşi schimbe personalitatea cu totul, atribuindu-şi patru prenume şi patru nume diferite. Cerea i-a fost respinsă, deoarece bărbatul nu a reuşit să îşi justifice dorinţa.
Şi-a trecut numele de scenă în buletin
O cerere inedită a venit din partea unui DJ Braşovean care a ţinut morţiş să îşi treacă şi numele de scenă în buletin. Legea le permite celor care au folosit în mod permanent, în exercitarea profesiei, nunele pe care doresc să le obţină, cu condiţia să dovedească utilizarea intensivă a pseudonimului.
Care e drumul până la numele dorit?
Procedura de schimbare a numelor şi prenumelor durează 60 de zile. Într-o primă fază se depune o cerere la Primărie pe raza căruia persoana are domiciliul sau la primăria pe raza căreia a fost ultimul domiciliu, în cazul cetăţenilor români stabiliţi în străinătate.
Actele necesare schimbării numelu