Sectorul SIF-urilor nu a fost insa spectaculos prin lichiditatea obtinuta, ci, mai ales, prin aprecierile peste media intregii piete. Indicele BET - FI a crescut, ieri, cu 4,46%, in timp ce indicele BET - Compozit a urcat cu numai 0,34%, iar actiunile celor mai lichide titluri au pierdut, in medie, 0,14%.
Declaratiile facute, in ziua precedenta, de managerul SIF Transilvania, dar si anuntul Erste Bank cu privire la acordarea a 55% din profitul BCR ca dividend reprezinta, spun analistii, principalele motive care au determinat cresterea din sectorul societatilor de investitii.
Titlurile SIF Transilvania s-au scumpit cu 5,78%
Cea mai mare apreciere, de 5,78%, a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF 3). Cotatia titlurilor SIF 3 a revenit, astfel, peste pragul de 3,0000 lei/actiune, si ultimul pret de tranzactionare pentru actiunile SIF 3 a fost, ieri, de 3,1100 lei/titlu. "Proiectele anuntate, miercuri, de Mihai Fercala, presedintele SIF 3, au readus societatile de investitii in atentia investitorilor.
In plus, au existat multe discutii pe marginea unei posibile ridicari a pragului de detinere la SIF-uri, in conditiile in care multi actionari ar detine deja peste 1% din capitalul social al societatilor de investitii", explica Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani.
Un alt motiv al acestei reveniri in forta este, spune Murgoci, si faptul ca Erste Bank a fost de acord sa distribuie 55% din profit pe dividende.
Astfel, in afara de titlurile SIF 3 care au crescut cu peste cinci puncte procentuale, trei titluri SIF (SIF Banat Crisana, SIF Moldova si SIF Oltenia ) au inregistrat, fiecare, o apreciere de peste 4%, iar titlurile SIF Muntenia (SIF 4) - un avans de 2,94%. SIF Oltenia a fost, totodata, si cel mai tranzactionat emitent, cu un total de 7,6 milioane de lei. @