Deficitul de capital, sustin fermierii braileni, este una din cauzele declinului agriculturii romanesti, inregistrat in ultimii ani, din punct de vedere tehnologic si investitional. Cel putin in ultimii zece ani, considera ei, creditarea de catre banci a activitatii din agricultura s-a situat la un nivel nesemnificativ fata de necesarul de capital, atit de lucru, cit si de investitii. "Insasi BNR a recunoscut ca sectorul agricol a "beneficiat" de 3% din totalul creditelor acordate de bancile comerciale in anul 2006. Astfel, Romania a ajuns pe unul din ultimele locuri din UE, ca nivel tehnologic si implicit ca nivel de productivitate, in conditiile in care potentialul agricol al Romaniei este clasat pe primele locuri in Europa", a declarat Marcel Cucu, vicepresedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR si membru al Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
In opinia lui, BNR, impreuna cu Guvernul Romaniei, trebuie sa revizuiasca profund politicile pentru agricultura, sa stimuleze capitalizarea agricultorilor, cu preponderenta in sectorul agriculturii comerciale si sa-si asume riscurile unor asemenea politici. In caz contrar, chiar in conditiile unei importante finantari din partea UE, absorbtia fondurilor va fi dificila, sau neuniform distribuita.
In acest context, fermierii considera necesar ca politicile BNR sa se canalizeze pe trei directii: credite pentru constituirea capitalului de lucru; credite pentru tehnologizare; si credite pentru stabilizarea exploatatiilor comerciale.
"Vrem o reforma a politicilor de creditare"
"Bancile comerciale evita acordarea de imprumuturi de productie pentru agricultura considerind aceasta activitate riscanta. In cazul in care se acorda totusi finantarea, bancile pretind garantii, de regula imobiliare, greu de sustinut de catre agri