La Braila, primele actiuni cu violenta au fost semnalate abia dupa ce pe teritoriul nostru au patruns rasculatii din judetele invecinate. Presa vremii descrie pentru prima data in 12 martie prezenta unor grupuri de tarani din Buzau si Rimnicu Sarat, judete in care rascoala a lasat urme adinci, au fost arse si devastate mosii, au fost morti si raniti. Influentati de furia acestora, "fratii lor" din zona Faureiului au devenit si ei agresivi. Brutalitatea lor este consemnata in mai multe ziare locale, dar si in monografia orasului Faurei, realizata de prof. Ilie Caraman si publicata sub numele "Faurei important nod de cale ferata". Momentul 1907 este punctat si in monografia comunei Surdila Greci, realizata de inv. Stanica R. Popescu. Lucrarea a fost realizata in perioada 1932 - 1935 si a fost publicata in 1936. Anul acesta Stanica R. Popescu va implini 100 de ani.
Primaria Surdila a fost devastata, iar primarul batut si alungat
"Desi la Faurei nu s-au inregistrat evenimente istorice de rasunet, localitatea, ca si oamenii, n-au fost straini de marile framintari ale luptei pentru dreptate sociala, pentru libertate si un trai mai bun. Marea Rascoala din 1907 a aprins vilvataile sale si pe aceste meleaguri. Aici, taranii apartinind unor comune invecinate s-au unit impotriva proprietarilor si arendasilor care stapineau mosii sau incheiau contracte peste granitele administrative ale vremii", incepe descrierea prof. Caraman. Prima "lovitura", primaria Surdila Greci.
Ziarul "Dimineata": "In ziua de 12 martie un mare numar de tarani din comuna Nisipuri (localitate din apropierea Faureiului desfiintata in urma deselor inundatii - n.r.) si satul gara Faurei au reusit sa patrunda in Surdila Greci, sporind elanul de lupta al taranilor de aici. Taranii au atacat mai intii primaria, au spart birourile si dulapurile in care erau