In clinicile de ginecologie se recolteaza, la cerere, sange ombilical al nou-nascutilor
Parintii trebuie sa plateasca la recoltare o taxa de 800 de euro
Celulele sunt folosite la salvarea vietii copilului in cazul unor boli grave
Tot mai multe familii de clujeni asigura sanatatea copiilor inca din momentul nasterii lor. Introduse de aproape un an si in Romania, tehnicile de recoltare si conservare a sangelui ombilical atrag tot mai multe familii, in ciuda costurilor destul de mari.
La Clinica de Ginecologie I din Cluj se fac lunar, in medie, cate 5 recoltari, dar tehnica este aplicata in toate clinicile de ginecologie din marile centre universitare din tara.
Celulele stem sau mama, care se gasesc in sangele ombilical, pot sa se multiplice si sa se diferentieze in mai multe tipuri de celule adulte.
Medicul ginecolog clujean Florin Stamatian spune ca sistemul de conservare a celulelor stem poate duce la salvarea vietii copilului, pentru ca acestea pot fi utilizate pentru transplantul de maduva, sunt folosite cu succes in leucemie, in alte boli ale sangelui, dar si in cancere sau boli congenitale. "Este greu de gasit un donator atunci cand este nevoie, de aceea aceste celule sunt de mare ajutor. Teoretic, ele pot fi folosite si pentru transplant la alti primitori compa-tibili", a precizat Stamatian.
Pentru recoltarea celulelor stem familiile trebuie sa semneze un contract cu firma care a fost desemnata de Ministerul Sanatatii sa se ocupe cu aceasta activitate: "Cord Blood Center".
"Imediat dupa nasterea copilului se recolteaza circa 200 de mililitri de sange, care oricum s-ar pierde", spune medicul ginecolog clujean.
La recoltarea celulelor, parintii platesc circa 80