HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania au cumulat anul trecut un profit net cumulat de 175 mil. lei (aproape 50 mil. euro), in scadere cu 10% fata de rezultatul din 2005, mai ales din cauza costurilor de integrare.
Profitul a fost insa afectat de costurile fuziunilor prin care au trecut bancile. In primele trei trimestre din 2006 a fost definitivata fuziunea dintre Banca Tiriac si HVB Bank Romania, iar din octombrie a inceput consolidarea bancii nou create cu UniCredit Romania. Tranzactia locala a fost determinata de fuziunea la nivel european dintre grupurile UniCredito si HVB Group.
Costurile fuziunii dintre Banca Tiriac si HVB Bank au fost de aproximativ 10 milioane de euro. Corectat cu aceasta cifra, profitul net ar fi inregistrat o crestere cu 32% fata de cel din 2005. Aceste cifre includ contributia pe tot anul a Bancii Tiriac, desi aceasta a fost integrata in cadrul grupului abia in septembrie 2006. UniCredit Romania a obtinut un profit net de 16 milioane de lei (4,5 mil. euro), triplu fata de anul precedent. La HVB-Tiriac Bank, profitul a scazut la 159 de milioane de lei (45 de mil. euro), cu 16% sub cel din anul precedent. Fara costurile integrarii, profitul ar fi crescut insa cu 22%.
HVB Tiriac si UniCredit cumulau la sfarsitul anului trecut active totale de aproape 11,6 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro). Din acest punct de vedere, entitatea care va rezultat din fuziunea celor doua banci s-ar clasa pe locul patru intre jucatorii din sistem, dupa BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen Bank.
"Nu vrem sa concuram tinand cont de volumul activelor, ci dupa alti indicatori, precum rentabilitatea capitalurilor, raportul venituri pe active sau cel de costuri raportate la venituri", spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Romania. El a fost desemnat si la conducerea executiva a bancii care va rezulta din fuziune, UniCredit Tiriac