Cateva galeti de pamant amestecate cu apa. Se adauga, la nevoie, putin var, nisip si argila. Si o mixtura de uleiuri stabilizatoare. Amestecul poate avea pana la 30 de centimetri grosime. Si se usuca in (doar) cateva saptamani. Se poate decora (dupa gust) cu placi din ceramica in stil toscan. Sau poate reprezenta - pur si simplu - o podea din pamant.
Tehnica pardoselilor ecologice din pamant negru sau din argila nu este nici pe departe o inventie moderna, fiind folosita in urma cu sute (sau chiar mii) de ani. Insa a reintrat in tendintele de design interior odata cu valul "ecofriendly": adica foarte natural si cat mai putin daunator pentru mediu.
Dezvoltat mai ales in Statele Unite, curentul ecofriendly-housing promoveaza in special podelele din texturi naturale. "Ideea este sa se utilizeze materiale care au nevoie de cat mai putina procesare pentru a fi utilizate. Este cazul pamantului, al stufului sau al bambusului", explica Lloyd Kahn, editor al rubricii "shelter" din publicatia foarte "eco-friendly" Whole Earth Catalog (una dintre preferatele magnatului Apple, Steve Jobs). Cel mai utilizat este chiar noroiul, specialistii fiind de parere ca exista mai multe avantaje pentru cei care doresc sa isi amenajeze casa folosind aparent banalul material.
Primul atu ar fi cel al echilibrului termic: pamantul, un foarte bun izolator, reducand costurile energiei. Pe planul doi, demn de luat in seama se afla impactul asupra mediului, ecologistii explicand ca este foarte simplu ca o podea de pamant degradata sa se reintoarca in natura. Si sa fie la fel de usor inlocuita cu una noua. Ar mai fi si aspectul estetic al acestora, pentru unii contand foarte mult aspectul natural, "dirty" si cat mai rugos.
Costurile sunt, si ele, demne de luat in calcul. Un metru patrat de podea din pamant poate ajunge la 3 euro (fata de circa 7 euro dolari un metru patrat