(Foto: )
O lege incompleta
Potrivit Legii energiei termice adoptate acum doi ani, masurarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si apa calda la nivel de bransament, precum si "repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament , in vederea facturarii, sunt obligatorii".
Practic, actul normative ii obliga pe proprietarii apartamentelor de bloc sa-si monteze repartitoare de costuri pana la 31 iulie. Cei care refuza sa-si instaleze astfel de aparate sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei. De curand, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a precizat ca sanctiunile vor fi date chiar de catre primarii.
“Primarul nu poate merge din casa in casa pentur a verifica prezenta repartitoarelor de caldura. Atat timp cat legea nu spune clar cine sunt organelle abilitate de control, aceasta nu poate fi aplicata”, este de parere Alina Istratescu, purtatorul de cuvant al Primariei Ploiesti. Nici consilierul local Elena Trican nu este convinsa de oportunitatea prevederilor legale.
“Nu este normal sa-i obligi pe oameni sa faca niste investitii daca nu au bani. Stiu ca anul trecut am aprobat alocarea a 50.000 de lei pentur contorizarea locuintelor nevoiasilor”, sustine Elena Trican.
Scandal la bloc
Obligativitatea montarii repartitoarelor de costuri a creat in Ploiesti un adevarat scandal. Pana acum, potrivit statisticilor Uniunii Asociatiei de Proprietari, doar 50% dintre apartamente au repartitoare de costuri la energia termica. In plus, multi dintre beneficiarii acestui sistem sustin ca au platit mai multi bani pentru caldura decat atunci cand nu aveau astfel de aparate.
“Sefii de la minister sa-si puna in ca