Legea lustratiei din Polonia este criticata de unii oficiali europeni si de presa, care considera ca merge prea departe si este discriminatorie.
Recent, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a declarat ca Executivul comunitar "regreta" adoptarea acestei legi. "Regretam foarte mult ca (Polonia) a aprobat aceasta lege", a declarat purtatoarea de cuvant, adaugand ca, din pacate, Bruxelles-ul nu poate sa faca nimic, intrucat directiva europeana impotriva discriminarii se refera doar la discriminarea "pe motive de varsta, rasa, sex, handicap sau convingeri religioase", nu si la "convingeri politice".
Ieri, cotidianul britanic "The Guardian" a publicat, sub semnatura corespondentei sale in Polonia, un articol consacrat acestui subiect, in care legea lustratiei este calificata o "vanatoare de vrajitoare", simptom al ascensiunii extremei drepte. Masurile propuse impotriva fostilor militari de rang inalt care au fost implicati in impunerea legii martiale in Polonia intre decembrie 1981 si iulie 1983, dupa seria de greve si de proteste declansate de Sindicatul Liber Solidaritatea, sunt puse pe aceeasi treapta cu discriminarile impotriva homosexualilor.
"The Guardian" relateaza situatia in care se afla generalul Jaruzelski. Liderul care a impus legea martiala a fost absolvit de responsabilitate in anii ‘90, deoarece s-a concluzionat ca legea martiala era inevitabila, riscandu-se altfel o invazie sovietica. Acum, el ar cadea sub incidenta noii legi a lustratiei, riscand sa isi piarda pensia si locuinta.
Dincolo de argumentele istorice si juridice, este interesant faptul ca articolul din "The Guardian" vorbeste despre grevele Solidaritatii care "aproape ca au provocat interventia armata sovietica", de parca aceasta interventie ar fi fost legitima.
Legea lustratiei din Polonia este criticata de unii oficiali europeni si de presa, care consid