Jucatorii eleni din sistemul financiar anunta inca planuri ambitioase de dezvoltare a operatiunilor locale, desi unii dintre ei se numara printre cei mai vechi investitori straini din domeniu.
Filialele locale ale celor sapte grupuri elene concentrau la sfarsitul anului trecut active de 6,45 miliarde de euro, reprezentand 12,8% din totalul activelor bancare din sistem.
In aceste conditii, investitorii eleni se claseaza pe pozitia a treia, dupa cei austrieci si francezi.
Pe piata locala sunt prezente nu mai putin de sapte grupuri financiare elene. Incepand de la liderii sistemului bancar din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank sau EFG Euroline - si pana la jucatori de talie mai mica, cu totii au fost atrasi de potentialul important de crestere al pietei locale, in special pe zona de retail.
Daca Alpha Bank sau NBG au venit in Romania inca din anii '90, investitori de talie mai mica au intrat pe piata locala chiar in 2006. Banca Agricola a Greciei (ATE Bank) a achizitionat in vara trecuta si la inceputul acestui an pachete de actiuni ale MindBank (una dintre cele mai vechi banci private locale) totalizand 69% din capital.
Desi MindBank este unul dintre cei mai mici jucatori din sistem, grecii au anuntat planuri ambitioase de dezvoltare pentru anii urmatori, vizand extinderea agresiva a retelei pentru a dezvolta afaceri pe zona intreprinderilor mici si mijlocii, in sectorul agricol, dar si pentru clientii de retail.
Totodata, un alt grup financiar elen - Marfin Popular Bank- va intra pe piata, insa indirect, prin fuziunea cu Egnatia, care opereaza o filiala pe piata locala.
Intr-un interviu acordat recent ZF, seful operatiunilor Egnatia pe piata locala arata ca dupa finalizarea fuziunii (preconizata pentru inceputul verii) vor fi dezvoltate planuri agresive de expansiune.
Chiar mai devreme de acest moment, Egnatia