“Stam mult mai bine fata de inundatiile din septembrie 2005, insa cu conditia ca lucrarile de aparare impotriva inundatiilor sa nu fie deteriorate in primul rand de satenii care au pamant in zona si sunt tentati sa construiasca rampe, iar in al doilea rand de cartitele care sapa gauri scazand astfel rezistenta digurilor,” ne-a spus directorul SGA Prahova, Marian Mocanu.
In urma monitorizarii realizate s-a ajuns la concluzia ca nu animalele sunt cele care distrug digurile, ci oamenii care inca nu au invatat ca ducandu-si gunoiul la garla sau realizand rampe in diferite locuri nu fac altceva decat sa-si puna gospodariile in pericol.
“Gaurile facute de cartite sunt acoperite cu saci de plastic si pamant, aceasta fiind deocamdata singura metoda eficienta ieftina pe care noi o cunoastem. Oamenii sunt mai greu de strunit,” a mai precizat directorul SGA Prahova, care se confrunta si cu probleme financiare.
Asta pentru ca de la bugetul de stat vin bani doar pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor, in rest SGA se autofinanteaza.
“Data fiind aceasta situatie, nu ne permitem sa facem lucrari mari, ci doar urgentele,” ne-a marturisit Marian Mocanu, care recunoaste ca in ultima vreme s-a concentrat pe amenajarea si regularizarea albiei Teleajenului, refacerea si completarea digului de aparare din zona inundabila in aval de Moara Domneasca, in care nu se mai investise din 1980.
Pe lista de asteptare a fondurilor de la buget se afla un proiect de maxima importanta privind regularizarea raului Teleajen, de la Plopeni pana la deversarea in raul Prahova, proiect care are deja intocmit studiul de fezabilitate. Aceasta lucrare este necesara pentru ca s-a descoperit ca nivelul Teleajenului creste din cauza aluviunilor care se depun pe fund.
“P