Ultimele zvonuri, că s-ar pregăti un guvern condus de un tehnocrat sau un guvern minoritar Tăriceanu, sprijinit de PNL, PSD şi PC, mi se par revoltătoare. Dacă aşa se va întîmpla, vom asista la cea mai usturătoare înfrîngere a alegătorilor care au votat Alianţa DA. O înfrîngere care s-ar putea să-l coste şi pe Traian Băsescu. Preşedintele, care a împins prea departe adversitatea sa personală faţă de premier, a făcut cîteva socoteli politice greşite în încercarea de a forţa anticipatele. N-a reuşit să-l izoleze pe Tăriceanu de propriul său partid. Ruptura din PNL n-a avut nici pe departe rezultatele aşteptate, după cum nici afacerea bileţelelor n-a dus la compromiterea premierului. Pentru preşedintele Băsescu ar fi trebuit să fie limpede, chiar din ziua în care Tăriceanu l-a trădat, refuzînd anticipatele, că va trebui să-l accepte, aşa cum e, pe înlocuitorul lui Stolojan la conducerea guvernului şi a liberalilor.
Încercarea lui Băsescu de a rupe pisica pesedisto-liberală prin declaraţii personale a fost contrată şi contracarată şi dinspre Justiţie, dar şi din alianţa suprapolitică din Parlament a celor care, inclusiv pedişti, lasă deoparte şi doctrina, şi disciplina, ca să nu le pice sacii din căruţă.
Preşedintele îl putea ţine în şah pe premier, prin declaraţii cu care să-şi ia distanţă de simpatiile acestuia şi să-şi păstreze superioritatea prezidenţială faţă de jocurile de la Palatul Victoria.
Cu o implicare tot mai personală în politica zilnică, preşedintele a ajuns la capătul puterilor sale constituţionale şi s-a văzut pus la punct din două direcţii. Prima vine din Parlamentul dominat de Opoziţie, cu sprijinul PC şi al PNL, în care discuţiile despre suspendarea preşedintelui, oricît ar părea de neserioase, îşi urmează cursul. Cea de-a doua, de la Palatul Victoria, de unde Tăriceanu îl sfătuieşte pe preşedinte să nu se mai bage unde nu-i fierb