Bătălia pentru desemnarea lichidatorului societăţii Tractorul se apropie de sfârşit. Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a anunţat că până la finele acestei luni va fi desemnat lichidatorul care se va ocupa de societatea Tractorul. Având în vedere că afacerea este de sute de milioane de euro, onorariul companiei care „va avea curajul” să se înhame la lichidarea Tractorul va fi unul destul de important.
„Datele contractului vor fi stabilite de AVAS”
Directorul general al societăţii Tractorul SA, Titus Şerban, spune că nu se cunosc datele care vor fi stipulate în contractul cu lichidatorul. „Acestea vor fi trecute în contract de către AVAS, cel care angajează lichidatorul, el având posibilitatea să fixeze şi onorariile lichidatorului”. Din experienţa de până acum, Autoritatea s-a dovedit un angajator generos în ceea ce priveşte societăţile de lichidare.
10% din suma recuperată
Romulus Vlădoiu, evaluator independent, spune că legislaţia nu prevede o plajă a comisioanelor care sunt luate de companiile lichidatoare. „În general, acestea sunt fixate de Adunarea Generală a Creditorilor. Finanţele au stabilit, însă, ca în cazul în care lichidatorii recuperează peste 80% din creanţele societăţii, şi nu au fost cazuri în care creanţele s-au recuperat în totalitate, lichidatorul va primi 10% din suma recuperată”, spune Vlădoiu. Adică 8% din creanţele societăţii lichidate.
În cazul societăţii Tractorul, dacă se aplică aceeaşi schemă, firma lichidatoare s-ar putea alege cu un profit de zeci de milioane de euro. Datoriile totale ale societăţii către stat şi către furnizori se ridică la aproape 200 de milioane de euro. Opt procente din această sumă înseamnă 16 milioane de euro, bani care revin lichidatorului. Numai terenul care urma să fie dispensat prin reducerea peri