Fosta fabrica de sticla de la Tomesti gazduieste o fabrica unde se produc combinezoane pentru automobilistii de la Ferrari. Investitia italiana a celor de la "Maxim Line" a salvat comuna Tomesti, loc in care rata somajului a ajuns la 60% dupa inchiderea fabricii de sticla. Italienii au creat circa 100 de locuri de munca.
Firma produce echipamente de protectie pentru multe companii europene, principalul client fiind echipa Ferrari. Investitia ocupa 30% din suprafata totala a fostei fabrici de sticla, productia fiind repartizata pe cinci nivele. Investitorii au mai cumparat si alte doua cladiri alaturate.
Pe locul fostei intreprinderi Stitom, care si-a oprit definitiv productia acum doi ani, mai functioneaza o societate germana care produce lanturi si plase din lanturi pentru autostrazi.
Intr-o alta parte a cladirii, o firma cu capital romanesc si-a deschis o afacere profitabila de prelucrare a lemnului.
La inchiderea fostei fabrici de sticla, rata somajului in comuna Tomesti a ajuns la 60%. Peste 100 de persoane au luat calea tarilor din vest. O parte dintre ei lucreaza inca in domeniul sticlariei in Cehia, Bulgaria, Polonia sau Germania, iar altii si-au gasit loc de munca in alte sectoare. "In Colonia Tomesti, casele sunt aproape goale. Majoritatea si-au pastrat apartamentele si mai vin acasa. Femeile au plecat la ingrijire de batrani", a declarat Eugen Cernescu, primarul comunei. Acesta spune ca, in prezent, peste 150 de persoane sunt in cautarea unui loc de munca permanent. Aproape 1.600 de oameni lucrau la Tomesti in vremurile bune. In ultimii ani erau angajate 670 de persoane.
La fel ca si la alte fabrici unde privatizarea a esuat, dupa aceea s-a furat tot, pana si caramizele arse din cuptoare, bucatile de tabla din acoperis si toate obiectele de sti