Lucia Parvu face radiografia vinuluiFoto: Vinul.ro
Lucia Pirvu este una dintre cele mai cunoscute figuri ale alambicatei lumi a degustatorilor de vin. Degustatorii stiu sa “citeasca” in licoare tot ce s-a inamplat cu un strugure, de la momentul in care s-a tras prima brazda la anii petrecuti in butoi sau momentul culegerii strugurilor.
Pentru Luci Pirvu, pasiunea a mers si mai departe, ocupatia din aceste zile fiind organizarea VinVest, cel mai cunoscut, un salon de vin cu o buna reputatie.
HotNews.ro: Este degustatul vinurilor o meserie de barbati? Sunt oameni care pretind ca sinteti singura degustatoare...
Lucia Pirvu: Doamne fereste! Nici nu vreau sa aud de asa ceva! E o nebunie... In juriile cu sapte membri sunt, de obicei, cam cinci barbati si doua femei, si aceasta e si proportia din ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, n.r.).
Sunt, ce-i drept, 75% barbati si 25% femei, dar este in primul rand vorba despre o familie, si o familie frumoasa, functionala... Ne cunostem de multa vreme, ne iubim, ne respecta, muncim impreuna. Ne vedem de patru ori pe an sa muncim cu vinurile autohtone, sa le cunoastem si, de ceva vreme, trebuie sa ne intrunim si pentru vinurile din import.
HotNews.ro: Cum v-ati descoperit pasiunea pentru vin?
Lucia Pirvu: Banuiesc ca am inceput din copilarie. Am trait aproape de vin si de ceea ce inseamna vinificatia si distilarea. Am vazut cum faceau bunicii mei vinul, am vazut cum tatal meu, inginer mecanic de altfel, a invatat si a inteles cum se face vinul... Iar mama avea un simt deosebit, putea sa deguste cu adevarat un vin.
Apoi au urmat ceea ce numeam pe acea vreme campaniile agricole. In anul II de liceu ezitam intre medicina si agronomie. In cele din urma a invins agronomia, cu noua candidati pe loc. Pentru asta a trebuit sa fac doi ani naveta pana la D