Focsanenii au fost ieri seara martorii unui spectacol de muzica si poezie care a avut ca protagonisti doua nume mari ale scenei romanesti: Johny Raducanu si Ion Caramitru. "Dialoguri si fantezii in jazz" a fost pretextul unei incursiunii poetice in literatura romana, pe fondul inimitabil al jazzului made in Johny Raducanu.
Conceput de Ion Caramitru, pe versuri Nichita Stanescu, Tudor Arghezi, Dan Verona, Miron Radu Paraschivescu, Lucian Avramescu si Ana Blandiana, spectacolul face parte din proiectul "Voci si spectacole memorabile", realizat de UNITER si Societatea Romana de Radiodifuziune. Un public tinar, cu multi adolescenti si indragostiti, cadre didactice venite, probabil, din oportunism pentru a fi vazute, deoarece "da bine", in frunte cu insusi Danut Popoiu, "seful" invatamintului vrincean si aleasa inimii au umplut mai bine de jumatate Sala de Spectacole a Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia". Am fost spectatorii unui show gen "teatru poetic", mai degraba "teatru experimental", care a riscat la un moment dat sa cada intr-o parodie poetica, marele Caramitru trezindu-se cintind versuri comuniste pentru a lua peste picior vechiul regim cu refrenuri de tip "Ceausescu-Paunescu". Din cite ne aducem aminte, nici histrionicul Caramitru nu a fost vreun opozant al regimului comunist, iar sarbatorile oficiale recita cu foc patriotice p oezii.
Aceleasi nuci in perete le-a tras Caramitru si prin incercarile stingace de a intra in pielea omului de jazz, interpretind anevoioase "onomatopeie" de tipul "si - si - si - sina; binghi - binghi - motu" sau ceva de acest fel. Din fericire, Ion Caramitru este un actor nascut si a iesit din ridicol cu un recital de versuri de lungimi homerice, in care adevaratul actor a depasit histrionul jazzului pe bijbiite. Jonhny Raducanu insa a demonstrat ca este un maestru si atunci cind nu vrea, arat