Evolutia de saptamana trecuta a raportului euro/leu a stat sub semnul a doi factori fundamentali, dobanzile ridicate si stirea privind o posibila reducere a ratingului de tara.
Saptamana a inceput in mod pozitiv pentru leu, care a coborat marti la 3,3388, minimul acestui inceput de an. Aprecierea a fost consecinta mentinerii unei cereri ridicate de lei, datorata cresterii dobanzilor overnight la valori de 15 - 20%, care depaseau rata dobanzii lombarde utilizate de BNR, 14%. Atingerea de catre dobanzi a unor astfel de maxime, care s-au mai inregistrat la inceputul anului trecut, a fost o consecinta a faptului ca unele banci nu si-au calculat corect nivelul de lichiditati pentru formarea rezervelor minime obligatorii in lei.
Jumatatea saptamanii a adus o crestere a leului la pragul de 3,5 lei, odata cu scaderea dobanzilor overnight la 7 - 9%, moment considerat de fondurile speculative drept favorabil pentru marcarea profiturilor, obtinute atat ca urmare a aprecierii leului, cat si a randamentelor ridicate de pe piata monetara.
Ziua de joi nu a fost una “speciala", pentru ca vineri sa asistam la depasirea pragului de 3,5 lei (curs mediu 3,3528 lei). Finalul sedintei a fost insa unul foarte fierbinte, euro urcand la 3,3620 - 3,3660 lei, dupa aparitia unui zvon legat de posibilitatea ca agentia Moody's sa scada ratingul Romaniei din cauza instabilitatii politice si a cresterii deficitului de cont curent. Astazi euro s-ar putea mentine in jurul pragului de rezistenta de la 3,35 lei, avand in vedere dezmintirile oferite de analistii Moody's, care au afirmat mentinerea ratingului actual al Romaniei. Dolarul a avut o saptamana negativa, cursul sau coborand pana la un minim de 2,5057 lei, care mai putea fi intalnit in prima decada din noiembrie 2000, pentru ca vineri cursul sa fie stabilit la 2,5167 lei. Scaderea precipitata a monedei americane s-a datorat de