Asociatiile de bloc vor trebui sa respecte noi reguli daca va fi promulgata si va intra in vigoare propunerea legislativa privind Legea de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari. Aceasta a fost recent adoptata de Camera Deputatilor si ar putea intra in vigoare in perioada urmatoare.
Obligatii pentru proprietari
Proprietarii vor fi obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica. Pentru cladirile afectate de seisme (incadrate in gradul 1 de risc), proprietarii trebuie sa ia de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatilor publice locale sau centrale.
Fonduri de garantie
Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba cel putin studii medii si sa depuna, la cererea conducerii asociatiei de proprietari, intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari, o garantie. Valoarea acesteia nu poate fi mai mica decat media cheltuielilor lunare ale asociatiei. In multe cazuri este vorba despre garantii de zeci de mii de lei pe care multi nu isi vor permite sa le constituie, mai ales ca nu se pot atinge de acesti bani pe perioada cat indeplinesc respectiva functie.
Hotararile Adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la Adunarea generala, precum si pentru cei care nu sunt membri ai asociatiei.
Contract pentru presedinte si membri
Presedintele asociatiei de proprietari, cenzorul si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii Adunarii generale a proprietarilor. Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, perso