Zecile de fabrici de confectii au reusit sa mentina cit de cit sus balanta economica a Brailei ani de zile dupa 1989. Schimbarile de pe piata muncii au dus, insa, la o situatie diferita in acest domeniu, astfel incit se pune problema ca firmele care lucreaza in sistem lohn sa paraseasca, in curind, Romania deoarece nu mai exista conditiile ideale pentru a functiona. In plus, unitatile din acest domeniu se confrunta cu o mare criza de forta de munca, iar salariile oferite sint foarte mici.
In acest context, potrivit ultimelor informatii, multe companii ar putea sa se mute spre est pentru a cheltui cit mai putin cu forta de munca si cu utilitatile. Firmele care se bazeaza exclusiv pe sistemul lohn si nu au facut investitii in retehnologizare si in promovarea marcilor proprii vor avea dificultati in a se mentine pe piata.
In Braila exista fabrici cu manageri romani, italieni, turci. Cele mai multe dintre ele isi pun la punct strategia pentru a veni in intimpinarea noilor realitati. Una dintre fabricile cele mai mari din Braila este "Braiconf" S.A. Potrivit Marianei Radoi, director Resurse Umane in cadrul companiei, la ora actuala este o criza fara precedent in ceea ce priveste forta de munca. "Exista o fluctuatie a fortei de munca fara precedent. Nu ne-am mai intilnit cu asa ceva. O fluctuatie de 16% ridica mari semne de intrebare. Daca am avea posibilitatea de a inlocui salariatele nu ar fi o problema dar, din pacate, pe piata braileana nu mai exista persoane calificate. Aceasta cerinta e de domeniul fantasticului in contextul actual. Am putea lucra si cu persoane dispuse sa se califice, dar nu mai sint doritoare nici din aceasta categorie. Pentru ca lucrul in lohn o sa se diminueze, si unitatile de invatamint si-au luat masuri in acest sens. Si apoi, nu pot fi tinuti salariatii nici cu acele contracte potrivit carora firma plateste scolarizarea,